poniedziałek, 13 lutego 2017

Czekoladowy jabłecznik, jabłkowy murzynek

Przepis miał być wczoraj, ale rady nie dałam.
Chciałam jak zwykle upiec drożdżówkę z jabłkami, ale syn dopraszał się o murzynka.  Takiego zwykłego nie chciałam robić, jakoś mi za mdły się ten pomysł wydawał, więc  dodałam jabłek i orzechów, i wyszło przepysznie. Ciasto zniknęło do ostatniego okruszka.
Czekoladowy jabłecznik 
4 jajka
Szklanka cukru
Dwie szklanki mąki
Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Dwie garści pokruszonych orzechów włoskich
Pół szklanki oleju
Trzy jabłka pokrojone w kostkę

Jajka wbić  do miski i ubić z cukrem.  Wsypać pozostałe składniki i wlać olej.  Wymieszać-ciasto wyszło dość gęste. Przełożyć do okrągłej blaszki-takiej do biszkoptu,wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min.  w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ja dodaję jeszcze łyżkę cynamonu, pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio dużo piekłyśmy z cynamonem, więc tym razem, dla odmiany bez. Ale na pewno też super pasuje!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. No nie, ja nawet nie czytam przepisu ;) Bo jak upiekę, to zjem, cały... Ale wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecze się szybko i przyjemnie,wiec jednak namawiam do przeczytania i wypróbowania. Pozdrawiam serdecznie! !!

      Usuń
  3. ehh... cieknie mi ślinka, a przed chwilą co zrobiłam pizze. piekę coś podobnego. nazywa się "Buruś". ciasto z przyprawą do piernika i cynamonem. Kiedyś upiekłam go w liceum i koledzy nazwali go zylcem. Efekt był taki, że przepis powielił się chyba 100 krotnie w innych domach. Taki był pyszny.

    OdpowiedzUsuń