wtorek, 7 lutego 2017

drożdżówki "szneki" z jablkiem i cynamonem

Czy u Was tez funkcjonowało pojecie szneki? Czyli zwijanej drożdżówki? Kojarzą mi się z dzieciństwem, z przerwami w szkole, gdy własnie w szkolnym sklepiku kupowaliśmy szneki albo pączki. I jakoś nikt wtedy nie był otyły, mimo tego "niezdrowego" sortymentu"...no ale nie o tym miało być...

1/3 potomstwa mi się rozchorowała, wiec przez kilka dni zostanę w domu, a jakoś trzeba czas wykorzystać- no to upiekłam drożdżówki z jabłkiem i cynamonem, które za mną już od jakiegoś czasu chodziły.

Ciasto drożdżowe: 
500 g maki
50 g cukru, 
pół kostki(125 g ) miękkiego masła
pół szklanki ciepłego mleka
1 jajko
paczuszka suszonych drożdży,
łyżeczka soli

Nadzienie:
Dwie łyżki cukru, dwie łyżeczki cynamonu, 5 jabłek.

Do ciepłego mleka dodajesz po łyżce cukru i mąki oraz drożdże,  mieszasz i odstawiasz na kilka minut,  żeby drożdże zaczęły pracować.  Resztę składników wrzucasz do miski albo na blat.  Dolewasz mleko z drożdżami i wyrabiasz ciasto,aż będzie gładkie i będzie dobrze odchodzić od reki.
Ciasto zostawiasz przykryte bawełnianą  ściereczką, na jakieś pół godziny do wyrośnięcia. 

Jak ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość,  rozwałkujesz je na prostokąt- mój wyszedł mniej więcej 30x50 cm.  Ciasto posypujesz cukrem zmieszany z cynamonem i pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami. Zwijasz całość w roladkę wzdłuż dłuższego brzegu. Kroisz na ok.  2 cm plasterki i układasz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z wierzchu można jeszcze posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
 Pieczesz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mmmm... Pyszne! Ja nie znałam wcześniej tego określenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze to nasze- regionalne, pewnie tylko w bylych " prusach" znane okreslenie- zreszta po niemiecku znaczy " slimak"

      Usuń