sobota, 14 września 2013

Śliwki po raz drugi/ Pflaumen- noch mal

Jesień nadciąga coraz większymi krokami. Na poprawę humoru przy deszczowej pogodzie, zaserwowałam  mojej rodzince, znowu placek ze śliwkami- tym razem na półkruchym spodzie. Kombinując przepis skorzystam z klasyki książek kucharskich- Dr.Oetker " Pieczenie sprawia radość".
Herbst rückt immer näher. Um meine Familie, trotz des Regens bei Laune zu halten, habe ich wider mal ein Pflaumenkuchen gebacken- dies mal auf einem Knetteig. Beim Erstelen des Rezepts habe ich in den Kochbuchklasiker " Dr. Oetker- Backen macht Freude" Ideen gesucht.

Ciasto/Teig
150 g mąki pszennej/ Weizenmehl
łyżeczka proszku do pieczenia / 1.TL Backpulver
100 g cukru / Zucker
szczypta soli/ Prize Salz
cukier waniliowy/Vanilinzucker
1 jajko/Ei
100 g masła lub margaryny /Butter oder Margarine
kruszonka/Streusel
po około 100 g maki, cukru i margaryny zmieszać tworząc kruszonkę
jeweils ca 100g Zucker, Mehl und Margarine vermischen, so das die Streusel entstehen.


Wszystkie produkty wymieszać w misce i porządnie ugnieść( ja ugniatam ręcznie , na stole) włożyć na jakąś godzinę/dwie do lodówki
Alle Zutaten in einem Schussel vermischen und ordentlich durchknetten ( ich knette per Hand auf dem Tisch) und für eine/zwei Stunden in Kulschrank tun.

Ciastem wyłożyć dno blaszki tortowej, tworząc przy tym ok 2 cm brzeg, dno ponakłuwac widelcem.
Ein Springform mit dem Teig auslegen,so das ein ca 2 cm hocher Rand entsteht, den Boden mit einem Gabel mehrmals einstechen.

Wypestkowane ,umyte połówki śliwek ułożyć na cieście, posypać kruszonka.
Entkernte, halbierte Pflaumen auf dem Teig auslegen und mit Streusel bestreuen.

Piec w piekarniku nagrzanym na 200°, około 40 min.
In einem auf 200° vorgeheitztem Backoffen ,ca 40 Min. backen.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz