niedziela, 6 listopada 2016

Chlebem i solą : drożdżowy chleb z oliwkami i orzechami włoskimi

Wczoraj byliśmy na parapetówce u przyjaciół, z tej okazji upiekłam dla nich wieniec z chleba, ozdobiony kryształami soli himalajskiej.
Mam nadzieję , że zgodnie ze starym zwyczajem chleb z solą przyniesie im dobrobyt,szczęście i bogactwo na nowej drodze- a w tym przypadku w nowym mieszkaniu.
Chleb miał spore powodzenie na imprezce, wszyscy pytali mnie o przepis,więc wstawiam też  dla Was i życzę smacznego..

Chleb z oliwkami i orzechami włoskimi 

0,5 kg mąki
300 ml ciepłej wody
6 łyżek oliwy z oliwek 
łyżka soli
łyżeczka cukru
torebka suszonych drożdży
garść grubo pokrojony orzechów włoskich
garść pokrojonych w plasterki oliwek

Mąkę wsypać do miski i zrobić pośrodku dołek.  Drożdże i cukier wsypać do pół szklanki wody i wymieszać, całość wlać do dołka w mące i przypruszyć mąką z wierzchu.  odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły  pracować. 
Do miski z mąką i drożdżami wsypać resztę składników i wlać pozostałą  wodę.  wyrobić ciasto-powinno być gładkie, sprężyste i odchodzić od ręki .  
Odstawić miskę z ciastem, przykrytą bawełnianą  ściereczką  w ciepłe miejsce, na około godzinę-ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Ponownie wyrobić ciasto i uformować bochenek.  
Tym razem podzieliłam ciasto na dwie równe części, z których zrobiłam długie wałki. Oplatając wałki jeden wokół drugiego uformowałam wieniec, w środku którego ustawiłam szklany słoiczek  na sól.  
Całość ponownie odstawić do wyrośnięcia i po około godzinie wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. 
Piec pół godziny. 
Zajadać ze smakiem 


12 komentarzy:

  1. wyglada pysznie, na pewno tez pysznie smakowal.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko zniknal, wiec chyba dobrze smakowal ;D
      POzdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Ale ciekawy chlebek! I jaki ładny ma kształt. Jestem pewna, że smakował wspaniale!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksztalt kolacza- wienca ;D specjalnie by moc w srodek sol postawic.
      Nie chce brzmiec nieskromnie, ale byl pyszny ;D
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Przepis jak na zamówienie bo właśnie przymierzam się powoli do pieczenia chleba.Na razie zakupiłam foremki:))Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udanych wypiekow zycze! Ja tylko do razowych chlebow uzywam foremek- keksowek ;)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Swoje wypieki sa najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super blog, przepisy podane tak, że prościej nie można i właśnie dlatego piekę a właściwie zaczynam hodować zakwas ,a potem chleb ki. ... i inne wypieki.
    Pozdrawiam
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi milo, ze podoba Ci sie moj blog. Przepisy sa takie jak moje gotowanie- szybkie i proste ;)
      Smacznego zycze i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Już zapisuje przepis ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń