Mam nadzieję , że zgodnie ze starym zwyczajem chleb z solą przyniesie im dobrobyt,szczęście i bogactwo na nowej drodze- a w tym przypadku w nowym mieszkaniu.
Chleb miał spore powodzenie na imprezce, wszyscy pytali mnie o przepis,więc wstawiam też dla Was i życzę smacznego..
Chleb z oliwkami i orzechami włoskimi
0,5 kg mąki
300 ml ciepłej wody
6 łyżek oliwy z oliwek
łyżka soli
łyżeczka cukru
torebka suszonych drożdży
garść grubo pokrojony orzechów włoskich
garść pokrojonych w plasterki oliwek
Mąkę wsypać do miski i zrobić pośrodku dołek. Drożdże i cukier wsypać do pół szklanki wody i wymieszać, całość wlać do dołka w mące i przypruszyć mąką z wierzchu. odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski z mąką i drożdżami wsypać resztę składników i wlać pozostałą wodę. wyrobić ciasto-powinno być gładkie, sprężyste i odchodzić od ręki .
Odstawić miskę z ciastem, przykrytą bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce, na około godzinę-ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ponownie wyrobić ciasto i uformować bochenek.
Tym razem podzieliłam ciasto na dwie równe części, z których zrobiłam długie wałki. Oplatając wałki jeden wokół drugiego uformowałam wieniec, w środku którego ustawiłam szklany słoiczek na sól.
Całość ponownie odstawić do wyrośnięcia i po około godzinie wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika.
Piec pół godziny.
Zajadać ze smakiem
wyglada pysznie, na pewno tez pysznie smakowal.:)
OdpowiedzUsuńSzybko zniknal, wiec chyba dobrze smakowal ;D
UsuńPOzdrawiam serdecznie!
Ale ciekawy chlebek! I jaki ładny ma kształt. Jestem pewna, że smakował wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Asia
Ksztalt kolacza- wienca ;D specjalnie by moc w srodek sol postawic.
UsuńNie chce brzmiec nieskromnie, ale byl pyszny ;D
Pozdrawiam serdecznie!
Przepis jak na zamówienie bo właśnie przymierzam się powoli do pieczenia chleba.Na razie zakupiłam foremki:))Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńUdanych wypiekow zycze! Ja tylko do razowych chlebow uzywam foremek- keksowek ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Swoje wypieki sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWiadomo ;) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńSuper blog, przepisy podane tak, że prościej nie można i właśnie dlatego piekę a właściwie zaczynam hodować zakwas ,a potem chleb ki. ... i inne wypieki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Maria
Bardzo mi milo, ze podoba Ci sie moj blog. Przepisy sa takie jak moje gotowanie- szybkie i proste ;)
UsuńSmacznego zycze i pozdrawiam serdecznie!
Już zapisuje przepis ! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńpolecam i smacznego!
Usuń