Nie będzie to blog kulinarny, bo żadna ze mnie kucharka, ale może od czasu do czasu wrzucę jakiś przepisik.
dziś:
Zupa krem ze szparagów
500g szparagów
trochę młodej cebuli
masło
szklanka białego wina,
łyżka, albo dwie maki
około 200ml śmietany- gęstej, może być kwaszona
jedno żółtko
natka pietruszki
sol, cukier maggie, kostka bulionowa albo bulion instant
Szparagi myjemy, obieramy- dość grubo, obierki wrzucamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy trochę soli i cukru oraz bulionu( kostka albo instant) i gotujemy,
polowe szparagów kroimy na kawałki i razem z pokrojona cebulka podsmażamy na maśle- może być z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, pozostałe szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru( ja ugotowałam razem z obierkami)- około 15 minut.
Jak szparagi z cebulka się ładnie zarumienia podlewamy je winem i odrobina bulionu i jeszcze chwilkę dusimy, po czym miksujemy na jednolita masę.
na patelni roztapiamy masło i rozprowadzamy w nim dwie łyżki maki robiąc zasmażkę, do której dodajemy bulion po obierkach- po jednej łyżce, ciągle mieszając, by nie zrobiły się kluski.
Po uzyskaniu w miarę płynnej konsystencji całość łączymy ze zmiksowana masa, gotujemy jeszcze chwile i wyłączamy ogień. Rozprowadzamy żółtko w śmietanie i zaciągamy tym zupę.
Na talerz kładziemy ugotowane szparagi i zalewamy zupa, całość posypujemy posiekana natka. Podawać można z bagietka( dziś również mojego wyrobu) lub młodymi ziemniaczkami. Smacznego!
Ale mi smaka narobiłaś :P Muszę sobie przepis jakoś dietetycznie zmodyfikować i wykorzystać ten szparagowy czas :)
OdpowiedzUsuńmoze jogurt zamiast smietany? ale ze smietana i maselkiem to najlepiej smakuje ;)
UsuńSmietanka to nie jest wielki problem, gorzej z kostką rosołową i mąką :) ale na to też znajdzie się rada :)
Usuńkostke mozna calkiem pominac , a maki jak nie dasz, to po prostu rzadsze- nie zageszczone bedzie....
UsuńPycha.:)
OdpowiedzUsuńAsiu- i roboty wcale przy tym nie duzo, w pol godziny gotowy obiad ;)
UsuńOdpuściłbym bulion, maggie, żółtko, mąkę i obierki. Jogurt raczej się nie sprawdzi. Przed miksowaniem odlałbym sporo wywaru i w trakcie miksowania regulowałbym gęstość tym odlanym wywarem. Gotowałbym nie dłużej niż 5 minut pod przykrywką, wrzucając szparagi do wrzącej wody. Pod koniec miksowania 1-2 łyżeczki masła.
OdpowiedzUsuńDominik- chętnie wypróbuje Twoja wersje , kiedy przyjedziesz nam ugotować? ;)
OdpowiedzUsuńSprawdzę grafik
Usuń