niedziela, 16 sierpnia 2015

Regionalnie- Handkäs mit Musik

Dziś regionalny przysmak- dla wielbicieli serów i nie tylko.

Handkäs mit Musik
 Czym jest Handkäse? To dość podśmiardująca odmiana sera którą, z tego co wyczytałam w necie, robi się podsmażając zepsuty  twaróg- nie brzmi zbyt smacznie ,ale zdecydowanie takie jest.
Handkäs mit Musik jest tradycyjna przystawką podawaną do wina jabłkowego( Ebbelwoi) w Hesji. Ta potrawa jest znana również na Alzacji.
Oprócz sera potrzeba do niej kminku, cebuli, jabłka(opcjonalnie),  oliwy i octu winnego. Składniki pokroić i wymieszać, dodając odrobinę oliwy i octu winnego i posypując kminkiem.
A czym jest ta muzyka występująca w nazwie? Na muzykę trzeba chwile po jedzeniu poczekać i potem wytwarza się ją samemu ;)
Smacznego!

Dobrze,że od razu zdjęcia zrobiłam, bo w kilka minut, przez które pisałam tego posta, moje dzieci zjadły wszystko i nie było by czego fotografować ;D
A przy okazji wypróbowałam "nowy" aparat, który dostaliśmy od znajomego- Fuji S3- z wyglądu jak Nikon 200, ale sporo cięższy i przekłamujący kolory- może jeszcze uda mi się go polubić, bo ma być mój, ale jak na razie muszę go jeszcze ujarzmić..

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam sery, w każdej postaci, przywieź w listopadzie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jestem ciekawa tego przysmaku... :-) Świetnie wygląda.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, czy w Polsce tez taki serek dostac mozna, ale jakbys sie kiedys w Hesji znalazla to koniecznie sprobuj- polecam!
      Serdeczne pozdrowienia!!!

      Usuń
  3. Ja znam ten ser w wersji z kminkiem - pyszny :-) ..moja babcia i mama robily ten serek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz może jak się go robi? Masz jakiś przepis? Ci prawda tu prawdziwy twaróg ciężko dostać ale za to mam dostęp do krowiego mleka, wiec można spróbować od podstaw :)

      Usuń
    2. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zgliwialy-ser-smazony-z-kminkiem-1
      tu znalazlam ser tak, podobnie robi moja mama, tzn. nie uzywa sody :-)

      Usuń
  4. A po naszemu to ratowanie białego, lekko już niezdatnego sera :)
    Kiedyś dość często robiło się smażony ser w mojej rodzinie, choć przyznam szerze, że wersji z jabłkiem nie znam.
    Ale muzykę jeszcze pamiętam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się jednak, ze ser smażony ma konsystencje serka topionego, a Handkäse to twardy,śmierdzący serek ;D
      oj muzyka to jest ;)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. kupiłam w Kauflandzie z CZECH o nazwie,,,serki olomunickie,, zrobilam w sloiku.Warstwa serkow,kminek,cebulka ,warstwa serka kminek i troszeczke cebulki.Polalam octem winnym o troche oleju. w CIEPLYM POWINNO STAC Z 2 DNI.zOBACZE CZY SIE ROZLEJE W SLOIKU.nIEMIECKIE SERY JAK ROBILAM TO POWSTALA JEDNOLITA MASA.b,smaczne i malo kaloryczne.

    OdpowiedzUsuń