Handkäs mit Musik
Czym jest Handkäse? To dość podśmiardująca odmiana sera którą, z tego co wyczytałam w necie, robi się podsmażając zepsuty twaróg- nie brzmi zbyt smacznie ,ale zdecydowanie takie jest.
Handkäs mit Musik jest tradycyjna przystawką podawaną do wina jabłkowego( Ebbelwoi) w Hesji. Ta potrawa jest znana również na Alzacji.
Oprócz sera potrzeba do niej kminku, cebuli, jabłka(opcjonalnie), oliwy i octu winnego. Składniki pokroić i wymieszać, dodając odrobinę oliwy i octu winnego i posypując kminkiem.
A czym jest ta muzyka występująca w nazwie? Na muzykę trzeba chwile po jedzeniu poczekać i potem wytwarza się ją samemu ;)
Smacznego!
Dobrze,że od razu zdjęcia zrobiłam, bo w kilka minut, przez które pisałam tego posta, moje dzieci zjadły wszystko i nie było by czego fotografować ;D
A przy okazji wypróbowałam "nowy" aparat, który dostaliśmy od znajomego- Fuji S3- z wyglądu jak Nikon 200, ale sporo cięższy i przekłamujący kolory- może jeszcze uda mi się go polubić, bo ma być mój, ale jak na razie muszę go jeszcze ujarzmić..
Uwielbiam sery, w każdej postaci, przywieź w listopadzie ! :)
OdpowiedzUsuńdobry pomysl ;D Przywioze na pewno!
UsuńBardzo jestem ciekawa tego przysmaku... :-) Świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
nie wiem, czy w Polsce tez taki serek dostac mozna, ale jakbys sie kiedys w Hesji znalazla to koniecznie sprobuj- polecam!
UsuńSerdeczne pozdrowienia!!!
Ja znam ten ser w wersji z kminkiem - pyszny :-) ..moja babcia i mama robily ten serek :-)
OdpowiedzUsuńWiesz może jak się go robi? Masz jakiś przepis? Ci prawda tu prawdziwy twaróg ciężko dostać ale za to mam dostęp do krowiego mleka, wiec można spróbować od podstaw :)
Usuńhttp://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zgliwialy-ser-smazony-z-kminkiem-1
Usuńtu znalazlam ser tak, podobnie robi moja mama, tzn. nie uzywa sody :-)
Wielkie dzięki! !!
UsuńA po naszemu to ratowanie białego, lekko już niezdatnego sera :)
OdpowiedzUsuńKiedyś dość często robiło się smażony ser w mojej rodzinie, choć przyznam szerze, że wersji z jabłkiem nie znam.
Ale muzykę jeszcze pamiętam ;-)
wydaje mi się jednak, ze ser smażony ma konsystencje serka topionego, a Handkäse to twardy,śmierdzący serek ;D
Usuńoj muzyka to jest ;)
Pozdrawiam serdecznie!
kupiłam w Kauflandzie z CZECH o nazwie,,,serki olomunickie,, zrobilam w sloiku.Warstwa serkow,kminek,cebulka ,warstwa serka kminek i troszeczke cebulki.Polalam octem winnym o troche oleju. w CIEPLYM POWINNO STAC Z 2 DNI.zOBACZE CZY SIE ROZLEJE W SLOIKU.nIEMIECKIE SERY JAK ROBILAM TO POWSTALA JEDNOLITA MASA.b,smaczne i malo kaloryczne.
OdpowiedzUsuń