niedziela, 15 grudnia 2013

Rogate pączusie / Quarkbällchen

 0,5 kg serka homogenizowanego/ Vanillequark
5 jajek/ Eier
2,5 szklanki mąki /  Gläser Mehl
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ TL Backpulver
szczypta soli/ Prise Salz
cukier puder / Puderzucker
cukier waniliowy/ Vanillinzucker
olej do smazenia / Öl



serek połączyć z jajkami, przesiać do tego mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, wymieszać na jednolita mase
rozgrzac olej, nakladac lyzka niewielkie porcje , na goracy olej
Quark mit  Eiern vermengen, Mehl, Salz und Backpulver dazu sieben und zum glatten Teig vermischen.
Öl aufwärmen, und mit zwei Löffeln kleine Portionen Teig in das heisse Öl geben.

 
usmażone pączusie wykładać na ręcznik kuchenny, żeby ociekły z tłuszczu, posypać cukrem pudrem
fertige Bällchen auf einen Küchentuch auslegen und mit Puderzucker bestreuen. 
 



4 komentarze: