poniedziałek, 12 stycznia 2015

Muffinki najłatwiejsze / Die einfachsten Muffins

Weź dwie miski, wrzuć do jednej dwie szklanki maki, szklankę cukru, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia- albo i dwie, szczyptę soli, do drugiej miski: szklankę mleka, pół szklanki oleju i jedno jajko. Zawartość misek porządnie wymieszaj , po czym wlej " mokre" do "suchego" i szybko przemieszaj, aby składniki się połączyły. Wlej do przygotowanych wcześniej muffinkowych foremek- tak do polowy wysokości i piecz 15 minut w rozgrzanym do 180 ° piekarniku .
Ten przepis to muffinkowa baza, na podstawie której mozna stworzyć wszelakie inne kreacje- wyobraźni nie ma końca- te ze zdjęcia są z razowej mąki orkiszowej z dodatkiem kolorowej posypki- tak to jest, jak się z dziećmi piecze ;)
Można dodać np. suszonej żurawiny, orzechów albo kakao, albo rodzynek- czego dusza zapragnie. Zasada jest prosta- suche z suchym, mokre z mokrym i na koniec mieszamy wszystko razem... 
Nimm zwei Schussel- in die erste schütte 2 Gläser Mehl, ein Glas Zucker und eine bis zwei gehäufte Teelöffel Backpulver, in die zweite ein Glas Milch, ein halben Glas Öl und ein Ei. Der Schusselinhalt gut verrühen und anschließend das " Nasse" in das " Trockene " rein packen und schnell vermischen bis die Zutaten ein Teig bilden.
Das ist ein Muffin Basisrezept und auf diesen Grund kann man verschiedenste Kreationen entwickeln. Auf dem Bildern sieht Ihr Dinkel-Vollkorn Muffins mit bunten Streusel  so ist es eben, wenn man mit dem Kindern backt. ;) Man kann Rosinen, trockene Preiselbeeren, Kakao, Nüsse oder was man sonst sich wünscht nehmen- das Prinzip ist : Trockenes mit trockenem, Nasses mit Nassem und dann alles zusammen mischen.

Te Muffinki mają tylko jedną wadę- strasznie szybko znikają....
 Diese Muffins haben nur ein Minus- sie verschwinden unglaublich schnell.






4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Asiu- no to do roboty ;) moment i bedziesz tez miala ;D

      Usuń
  2. Smakowicie wyglądają :-) muszę ten przepis podać mojej domowej muffinkowej maniaczce :-) Dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis naprawde moge polecic- prosty ,a zawsze sie udaje ;)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń