piątek, 21 czerwca 2013

zdrowo z natury

Czarny bez wszędzie pięknie kwitnie, ale gdy chciałam narwać kwiatów, okazało się, ze najpiękniej kwitnące krzaki są przy ulicach( ołów!), albo schowane, niedostępne w gąszczach jeżyn.
Balansując na drabinie i ryzykując złamanie karku ,udało mi się jednak zdobyć trochę baldachów i zarywając nocki, zrobiłam sok.
Sok z czarnego bzu jest świetnym, naturalnym lekarstwem na przeziębienia, moja rodzinka bardzo chętnie go pije, wiec chyba będę musiała powtórzyć te karkołomne wyczyny ;D

 




Sok z kwiatów czarnego bzu :
25 baldachów
25 g kwasku cytrynowego lub sok z kilku cytryn
1 kg cukru
1 L wody
Baldachy oskubać z kwiatków-  gałązki powodują, ze sok ma gorzki smak , kwiaty zalać sokiem z cytryn, zostawić na 24h. Po tym czasie ugotować syrop z wody z cukrem, do wrzątku wrzucić kwiaty, zostawić na kilka minut, po czym odcedzić sok i przelać do słoików/ butelek. Zamknąć szczelnie i pasteryzować.

Przepis dostałam w ubiegłym roku od Marty- dziękuje Martuś!!! ;*

4 komentarze:

  1. Mniam, soczek pyszny :) Jak mi kto nie wypił to mam jeszcze kilka słojów w piwnicy, na zimę będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, pyszny jest! w sam raz na jesienno-wiosenne przeziebienia :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. na prawde jest rewelacyjny! troche sie trzeba z kwiatkami nadlubac, ale warto!

      Usuń