niedziela, 16 czerwca 2013

... i znowu zupa ( krem z brokułów)

Czytajac dzisiejsze plotki pomyślałam, ze jednak nasze żołądki nie różnią się od gwiazdorskich. W menu weselnym Roberta Lewandowskiego jest ponoć krem z brokułów- a u nas był wczoraj na obiad.
 Zielona pychotka z groszkiem ptysiowym ;)
Jak większość potraw, które ja gotuje , ta zupa jest łatwa i szybka
Składniki:
około 1 kg brokułów
1-2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu
opcjonalnie mleko lub śmietana do zabielenia, groszek ptysiowy lub grzanki, natka pietruszki

Zagotować bulion- może być rosół domowej roboty,  bulion z kostki lub instant. Umyte brokuły pokroić  i ugotować w bulionie- ewentualnie można je najpierw podsmażyć na maśle. Podsmażyć pokrojona cebule i marchew, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek, wszystko wrzucić do bulionu, gotować jakieś 10 minut, odcedzić, zmiksować, ponownie połączyć z bulionem- gotowe.
Można podawać- jak na zdjęciu- z odrobina mleka i groszkiem ptysiowym , albo innymi dodatkami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszna zupka...ja dodaje (zageszczam) serkiem topionym. Mozna tez posypac supe parmezanem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tez posypaliśmy parmezanem- zapomniałam napisać ;)

      Usuń